06-09-09

Weekoverzicht - voeding

snoep
In al die jaren dat ik vroeger triatlon deed, moest ik steeds na elke wedstrijd verschillende dagen recupereren. Ik had dan vooral last van stijve spieren en voornamelijk dan mijn kuiten. De eerste drie dagen kon ik amper de trap afgaan. Veel trainen zat er daags na een wedstrijd niet echt in.  Dit had dan ook niet zo’n gunstig effect op het totaal aantal loopkilometers die week.  Sinds een dikke anderhalve maand heb ik mijn voedingsschema een beetje aangepast. Het voornaamste is dat  snelle suikers bijna volledig verbannen worden uit mijn voedingsschema. De enige manier dat ik deze tot mij neem, is door middel van confituur, zonder toegevoegde suikers, te eten of af en toe wat siroop op basis van rijst en natuurlijk door het nuttigen van fruit. Enkel tijdens lange fietstrainingen en wedstrijden houd ik me hier niet aan. Dan gebruik ik wel sportdrank en/of  sportrepen.  De eerste drie weken waren vrij moeilijk. Suiker is echt een verslaving, dat heb ik nu wel gemerkt. Eens dat ik deze periode doorstaan had, ging het allemaal een stuk gemakkelijker.  Ik voelde mij ook veel beter. Het meest opvallende kenmerk was  dat ik veel minder tot bijna geen stijfheid meer heb in mijn spieren na een lange training of wedstrijd. Dit geeft mij bijgevolg de kans om er meteen terug in te vliegen. Een niet te onderschatte voordeel!

Als voorbeeld haal ik even deze week aan.  Zondag had ik een wedstrijd meegedaan in Viersel.  Na de wedstrijd, had ik geen last van stijve kuiten. Ook de volgende dagen nauwelijks. Maandag ben ik dan een paar uurtjes gaan losfietsen.  Dinsdag kon ik dan meteen een duurloop doen van 20 kilometer en nog een zwemtraining. Woensdag al terug een koppeltraining van een kleine 4u op de fiets, gevolgd door een duurloopje. Donderdag enkel 11 kilometer losgelopen. Vrijdag een bloktraining op de fiets van 4 maal 20 minuten, totaal 95 kilometer met een gemiddelde van ongeveer 36,5km/u. Zaterdag  ’s morgens gaan zwemmen, gevolgd door een duurloop van 2u en daarna nog een beetje gaan losfietsen. En dan als afsluiter vandaag een ritje van 6u op de fiets gevolgd door een kort loopje van tegen 15-16 km/u. Dit was een vrij goede week voor mij na een wedstrijd.  Volgens mij heeft mijn nieuwe voedingsschema wel degelijk effect op mijn lichaam, en dan vooral het beperken van snelle suikers.   

23:53 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

31-08-09

1 JAAR LATER - 2de plaats VIERSEL

podiumweb

Exact 1 jaar geleden stond ik aan de start van mijn eerste triatlon in bijna drie jaar. Hard getraind had ik toen niet, maar ik was wel terug bezig.                                                                                 Deze wedstrijd webgroot
lag aan de basis van een nieuwe start. Leuke wedstrijd en een resultaat dat toen zeer goed meeviel. Een dikke maand later heb ik dan het recreatieve trainingsregime maar overboord gegooid en ben ik rustig aan het echte werk begonnen. Dan maar een looptrainer aangeschaft, Paul Fierens, die mij met hart en ziel begeleidt. Daar dit in het verleden steeds mijn zwakke punt was en ik niet echt meer getraind was, hadden we nog een lange weg te gaan.

webgroot2
Gisteren in Viersel, zondag 30 augustus, was dit dan 1 jaar geleden. Deze wedstrijd was het provinciaal kamioenschap en tevens ook clubkampioenschap. Grote ambities had ik niet echt voor de wedstrijd, aangezien ik totaal niet wist wat ik op dit soort parcour en op deze afstand zou waard zou zijn.  Door de lange trainingen voor Hawaii is er al een heel deel explosiviteit verdwenen.

Het was een lekker weertje, zacht zonnetje, een beetje wind en niet te warm. Ideaal weer dus. Het water was 21°, dus het was met wetsuit zwemmen. Vanaf 22° is het zonder. Inzwemmen was niet mogelijk, omdat we pas laat het water in mochten en de start onmiddellijk gegeven werd. Ik was direct goed weg en lag in derde positie. De twee eerste zwemmers, Joris Buyl en Tim Brydenbach, kon ik niet volgen. Er is dus nog werk aan de winkel deze winter in het zwemonderdeel, een beetje teveel verwaarloosd... Het zwemmen ging voor de rest vrij vlot en ik kon uiteindelijk, samen met nog enkele andere atleten, als 5de aan wal kruipen. De wissel ging ook goed, maar eens op de fiets had ik wat problemen om mijn schoenen aan te krijgen. Daardoor moest ik het gat terug dichtrijden op de twee atleten voor mij. Dit ging vrij snel en kon ik gewoon rustig blijven tempo rijden. Op een bepaald moment kwam hardrijder en clubgenoot, Johan Smolders, aansluiten. Ik was zeer tevreden dat hij alleen was en niemand mee had terug gebracht. Niemand had hem blijkbaar kunnen volgen. De rest van het fietsonderdeel ging zeer vlotjes en ik moest mij totaal niet forceren. Johan nam het grootste deel van het werk dan ook op zich. Ondertussen hadden we ook nog Tim Brydenbach en Joris Buyl opgeraapt. Met 5 atleten stormden we dan de wisselzone in. Mijn wissel was supersnel en daardoor kon ik als eerste beginnen te lopen. Ik wist niet goed wat te verwachten en dacht dat er nog wel enkele atleten tot bij mij zouden komen. Enkel Tim kon de aansluiting vinden. Hij kwam bij mij en bleef gedurende de rest van de eerste ronde achter mij hangen. In het begin van de tweede ronde plaatste hij dan een versnelling die ik niet kon beantwoorden. Ik bleef gewoon tempo lopen en het gat bleef ongeveer hetzelfde. Op deze afstand mis ik duidelijk explosiviteit. Maar ik moet dan ook 42km snel kunnen lopen en geen 10 km...

Als tweede kwam ik zeer gelukkig over de meet. Ik was zeer tevreden over het resultaat. 2de plaats algemeen en tevens ook clubkampioen KTT. Dikke proficiat ook voor mijn club KTT met de organisatie van dit weekend en deze wedstrijd.

Nu ga ik een paar weken zeer hard doortrainen tot ik op 11 oktober aan het echte werk kan beginnen. Ik ga proberen minstens één maal per week een weekoverzichtje te posten zodat jullie allemaal mijn opbouw richting Hawaii een beetje mee kunnen volgen.

Groetjes!

12:17 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

KRIEBELS

webgroot3
Twee jaar geleden begon het te kriebelen om terug te beginnen trainen voor de sport die ik bijna 10 jaar lang had beoefend. Niet met dezelfde intensiteit van toen, maar op recreatief vlak, gewoon voor het plezier. Zo belandde ik aan de start van mijn eerste triatlon in bijna drie jaar. Deze was in Viersel en werd georgansieerd door mijn nieuwe club, KTT. Met een beperkte trainingsarbeid en ook ambitie ging ik daar van start. Door een resultaat neer te zetten dat beter was dan verwacht kreeg ik terug wat zin en ambitie om de lat wat hoger te leggen. Het is altijd mijn droom geweest om ooit aan de start te staan van de Ironman in Hawaii. Dit seizoen ging ik dit dus proberen te verwezelijken. Misschien was dit doel wel ietsje te hoog gegrepen, maar je moet ambitie hebben in het leven. Mijn eerste poging vond plaats op 3 mei te St-Croix, één van de eilanden van de Amerikaanse Virgin islands. Dit is een wedstrijd van het 70.3 Ironmancircuit. Het was meteen een schot in de roos. Ik won mijn age-group en kon zo één van de twee beschikbare tickets voor Hawaii binnenhalen. Ik was natuurlijk dolgelukkig! Onvergetelijke ervaring trouwens, prachtig eiland, zeer tof gastgezin.

Het plan was om, bij niet kwalificatie, nog deel te nemen aan de Ironman te Nice. Deze heb ik dan, in functie van de trainingsopbouw, dan maar laten vallen.


Met deze blog kunnen jullie de laatste weken van mijn voorbereiding naar Hawaii mee volgen.

Veel leesplezier!

11:22 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8