13-01-10

BIKEFITTING

Vrijdag ben ik me gaan laten opmeten bij Bikefitting in Sint-Niklaas. Dit heb ik vooral laten doen om te zien hoe ik op mijn Cervelo P3 zat, aangezien ik deze toch volledig op mijn eigen gevoel heb afgesteld. En ook natuurlijk omdat ik de maten wilde weten voor mijn gloednieuwe Argon 18.

Ik werd hartelijk ontvangen door Michel.  Eerst overliep hij wat we precies gingen doen. Daarna werd de fiets op de rollen gezet en werd er een opname gemaakt van de oude positie. Daarna werden er elektronische zooltjes in mijn schoenen gelegd, die meten hoe de drukverdeling op de pedalen verdeeld was. Hieruit bleek dat mijn plaatjes eigenlijk perfect zaten, buiten een beetje teveel druk op mijn rechter voorvoet. Maar ik had ook mijn splinternieuwe Sidi’s bij en daar werden de plaatjes meteen goed gezet. Een klein beetje meer druk naar opzij-onder toe, maar nog steeds goed. Belangrijker was dat de verhoogde druk aan de rechtervoet verdwenen was.

Volgende stap was het meten van de drukverdeling op het zadel. Deze bleek, verassend genoeg, perfect te zijn. Op mijn nieuwe fiets werd er aangeraden om hetzelfde type van zadel te gebruiken.

Nu kwam het belangrijkste gedeelte: het juist afstellen van de fiets. Ook hier bleek mijn gevoel ook vrij goed te zijn. Het enige dat veranderd moest worden was de hoogte van mijn zadel. Dit bleek nog 1,5 cm te laag te staan. Wat uiteindelijk toch vrij veel is en waar je wel wat krachtwinst mee boekt. Verder bleek ik ook te zitten als een echte tijdrijder, qua hoek in de rug. Deze moest bij tijdrijders, in het wielrennen, tussen de 15 en de 25 graden zijn. Triatleten mogen zelfs tot 30 graden gaan. Ikzelf bleek op 16 graden te zitten! Wat vrij extreem is voor een triatleet. Maar geen probleem, als ik dit kon volhouden tijdens een Ironman, dan mocht ik deze positie behouden. Volgens mij heeft dit vooral te maken met het trainen van deze positie…

Al bij al zat ik dus vrij goed op mijn fiets, enkel het zadel mocht wat hoger.

Na afloop kreeg ik nog een USB-stick met al mijn metingen op. Hierop staat ook een filmpje met mijn oude en nieuwe positie. Dit filmpje staat hieronder en het gaat over van de oude, naar de nieuwe positie.

23:15 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.