26-09-09

TOPSPORT DOE JE NOOIT ALLEEN

Topsport doe je nooit alleen. Als je bepaalde prestaties wil neerzetten, heb je de steun en hulp nodig van de mensen die het dichtst bij je staan. Ik ben niet de enige die de laatste maanden opofferingen heeft moeten doen.  Daarom wil ik graag deze mensen eventjes in de spotlights zetten.

Op de eerste plaats mijn allerliefste vriendin, en ja ook verloofde, Loni.  Zonder haar steun, had ik dit jaar niet in Hawaï gestaan. Zij is de eerste die het te verduren krijgt als alles niet loopt zoals het moet. Zij staat steeds voor me klaar als ik iets nodig heb en zorgt ervoor dat ik mijn trainingen kan afwerken zoals gepland. lonienkoen

Mijn trainer Paul, die meer is dan een trainer voor mij. Hij is ook een vriend waarop ik steeds kan rekenen en waar ik altijd met al mijn vragen bij terecht kan. Je heb verschillende soorten trainers. Je hebt er die alle trainingen op papier zetten en die jij, als atleet, dan moet uitvoeren. Maar Paul is een ander type trainer. Trainingen worden dag na dag geëvalueerd en worden ook constant aangepast naargelang omstandigheden. Wij trainen dan ook minstens twee maal per week samen. Zijn vrouw, Glenda, zorgt dan weer dat mijn lichaam perfect in balans blijft en gespaard blijft van blessures. Zij offert dus ook veel van haar tijd op om mij te behandelen. Zie ook post “bowen”.paul

Het is dus ook hun prestatie dat ik aan de start sta in Hawaii! Een prestatie waar zij aan meegewerkt hebben en zeker ook heel trots op mogen zijn!

23:13 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-09

Verhuis

Deze week zijn we eindelijk verhuisd naar ons nieuwe huis. Het heeft veel moeite gekost, want de eerste oplevering was eigenlijk voorzien op 6/7juli. Normaal dus ruim voldoende voor Hawaii. 4 pogingen tot oplevering later, is het dan maandag 14/9 toch gelukt. Ideaal was dit niet in voorbereiding naar Hawaii, maar het kon nu eventjes niet anders.
De tijd begon namelijk te dringen!  We woonden namelijk in bij mijn schoonouders.
Aangezien mijn schoonzus en schoonbroer ook aan het bouwen zijn en bijna uit hun huurappartement moeten, moest er dus plaatst geruimd worden voor hen.
Zij komen de wacht aflossen ginder ;-)

Maandagvoormiddag heb ik dan toch nog twee korte trainingen afgewerkt en dan heel de namiddag, samen met ons ma, het nieuwe huis gekuist. ’s Avonds zijn we dan verhuisd.  Heb er deze week wel wat last van gehad. Slapen in een nieuw huis, verhuizen,...en dan natuurlijk nog het zware trainingsweekend. Voelde mij deze week niet echt super. Heb wel kunnen trainen, maar het was niet hoe ik het vooropgesteld had. Zaterdag heb ik samen met mijn vriendin Loni, die de hele tocht heeft meegefietst, dan toch een duurloop kunnen doen van 2u30', goed voor een 32-tal kilometer.  Zondag ben ik dan nog een 4-tal uurtjes gaan fietsen en daarna naar de triatlon in Mechelen geweest, waar ik Stijn Goris een vlotte overwinning zag behalen. Geen superweek achter de rug dus, maar dat gaan we deze week, als ik mij wat beter voel, proberen een beetje goed te maken.

15:47 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-09-09

Bowen

Sinds ik terug beginnen te trainen ben, volg ik een zeer doeltreffende behandelingstechniek die me al veel heeft opgeleverd op het vlak van blessurepreventie en energie. Hieronder een woordje uitleg.
bowen
De Bowen Techniek is door Thomas Ambrose Bowen in Australië ontwikkeld.Hij had een grote interesse in mensen en dieren en besteedde veel tijd aan observeren en bestuderen van hen.Hij had een zeer drukke praktijk.De Bowen Techniek is een zeer doeltreffende behandelingstechniek waarbij met duimen en vingers een korte rollende beweging over de spieren gemaakt wordt op specifieke plekken van het lichaam.
Het fasciale systeem wordt gebruikt als verbindingselement met de rest van het lichaam,waardoor er direct een hele diepe werking ontstaat.
Deze stimulatie zorgt ervoor dat pijn vermindert en klachten herstellen.Zelfs bij klachten die al lang bestaan.
De behandeling is zacht,subtiel,ontspannend en doeltreffend.En kan daardoor bij jong en oud en elke klacht toegepast worden.Is geen massage.Vier tot vijf behandelingen ,één per week, zijn meestal genoeg om tot veranderingen te komen.Meerdere behandelingen zullen tot een verdere verbetering leiden.
Is buitengewoon effectief bij sportblessures en ter verbetering van de prestaties.
Wordt ook reeds bij topsporters toegepast.De Bowen Techniek is inmiddels over de wereld verspreid.
Verdere informatie over de techniek of behandelaar in je buurt.

22:41 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-09-09

Doorgedreven training - monumentenloop Vorselaar (28km)

Afbeelding%20039-800
De monumentenloop in Vorselaar stond al een tijdje in mijn agenda aangeduid, een wedstrijd die prima paste in mijn voorbereiding naar Hawaï toe. De af te leggen afstand was 28 kilometer.  Dit was verdeelt over 2 ronden van 14 kilometer. De bedoeling was dat ik deze wedstrijd niet zou doorlopen, maar een tempo zou lopen dat ik op mijn marathon in Hawaï zou kunnen volhouden (4’15”-4’30”/km).  De start was meteen al een beetje sneller dan gepland (3’45”/km) en daarna liepen we een constant tempo van 4’05”/km. Eigenlijk een beetje te snel dus, maar zo voelde het totaal niet aan. Het ging echt zeer gemakkelijk.  Het enige wat ik een beetje voelde in de benen, waren de lange trainingen van de voorbije dagen. Na  14 kilometer lopen kon ik mij eigenlijk niet meer inhouden en ben ik versneld naar 3’50”/km. Vervolgens ben ik de laatste 5 kilometer nog een beetje versneld naar 3’40”/km. Uiteindelijk kwam ik aan na 1u49’ en werd ik toch nog  8ste. Mooie tijd en een goede progressieve training zonder echt te forceren. Met in- en uitlopen had ik een 32-tal kilometer gelopen. Daarna ben ik nog  twee uurtjes gaan losfietsen.

19:48 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-09

Weekoverzicht - voeding

snoep
In al die jaren dat ik vroeger triatlon deed, moest ik steeds na elke wedstrijd verschillende dagen recupereren. Ik had dan vooral last van stijve spieren en voornamelijk dan mijn kuiten. De eerste drie dagen kon ik amper de trap afgaan. Veel trainen zat er daags na een wedstrijd niet echt in.  Dit had dan ook niet zo’n gunstig effect op het totaal aantal loopkilometers die week.  Sinds een dikke anderhalve maand heb ik mijn voedingsschema een beetje aangepast. Het voornaamste is dat  snelle suikers bijna volledig verbannen worden uit mijn voedingsschema. De enige manier dat ik deze tot mij neem, is door middel van confituur, zonder toegevoegde suikers, te eten of af en toe wat siroop op basis van rijst en natuurlijk door het nuttigen van fruit. Enkel tijdens lange fietstrainingen en wedstrijden houd ik me hier niet aan. Dan gebruik ik wel sportdrank en/of  sportrepen.  De eerste drie weken waren vrij moeilijk. Suiker is echt een verslaving, dat heb ik nu wel gemerkt. Eens dat ik deze periode doorstaan had, ging het allemaal een stuk gemakkelijker.  Ik voelde mij ook veel beter. Het meest opvallende kenmerk was  dat ik veel minder tot bijna geen stijfheid meer heb in mijn spieren na een lange training of wedstrijd. Dit geeft mij bijgevolg de kans om er meteen terug in te vliegen. Een niet te onderschatte voordeel!

Als voorbeeld haal ik even deze week aan.  Zondag had ik een wedstrijd meegedaan in Viersel.  Na de wedstrijd, had ik geen last van stijve kuiten. Ook de volgende dagen nauwelijks. Maandag ben ik dan een paar uurtjes gaan losfietsen.  Dinsdag kon ik dan meteen een duurloop doen van 20 kilometer en nog een zwemtraining. Woensdag al terug een koppeltraining van een kleine 4u op de fiets, gevolgd door een duurloopje. Donderdag enkel 11 kilometer losgelopen. Vrijdag een bloktraining op de fiets van 4 maal 20 minuten, totaal 95 kilometer met een gemiddelde van ongeveer 36,5km/u. Zaterdag  ’s morgens gaan zwemmen, gevolgd door een duurloop van 2u en daarna nog een beetje gaan losfietsen. En dan als afsluiter vandaag een ritje van 6u op de fiets gevolgd door een kort loopje van tegen 15-16 km/u. Dit was een vrij goede week voor mij na een wedstrijd.  Volgens mij heeft mijn nieuwe voedingsschema wel degelijk effect op mijn lichaam, en dan vooral het beperken van snelle suikers.   

23:53 Gepost door Koen in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |